Mobilitate cu grupuri de elevi în Evrychou, Cipru, în cadrul Proiectului Erasmus KA1 Nr. 2024
În perioada 4-10 mai 2025, două cadre didactice si opt elevi de la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad au participat la o mobilitate cu grupuri de elevi în Evrychou, Cipru, organizat de Dimotiko Scholeio Evrychou, Cipru, în cadrul Proiectului Erasmus KA1 Nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000207288, coordonat de Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad.
În cele cinci zile de mobilitate elevii școlii noastre au participat la activități comune cu elevii din Cipru focusate pe cetățenia activă, democrație și implicare în viața socială.
Experiența elenă și cipriotă în acest sens este arhicunoscută înca din perioada ateniană, fiind un punct de plecare pentru laboratoarele de democratie inițiate de profesorii și elevii participanți. Au fost evidențiate elementele de gândire critică, de analiză și sinteză a informației, de filtrare si de corelare a ideilor din diverse surse de cunoaștere.
Drepturile copiilor au constituit un pilon de bază pentru activitatea de învățare internațională, elevii înțelegând importanța respectării acestor drepturi atăt de către adulți dar și de către elevi în relația lor cu elevii de vârstă școlară mică.
Concluziile acestui schimb de experiență se remarcă prin acuratețea detaliilor legate de tematica activității, școala românească utilizând în mod preponderent o teoretizare excesivă, de multe ori aridă, lăsând în latență în mod nejustificat, savoarea și capacitatea uluitoare de învățare a detaliilor practice.
Directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Pârvan”, profesor Ștefănică Daniel, a apreciat că proiectele Erasmus+ au contribuit la îndeplinirea misiunii școlii, au adus plus valoare activităților școlii noastre facilitând asimilarea bunelor practici de la nivel european și internațional, au determinat schimbări pozitive la nivelul managementului școlii și a clasei, la dezvoltarea competențelor elevilor și cadrelor didactice legate de cetățenie europeană, comunicare într-o limbă străină, dar au favorizat și procesul de dezvoltare a curriculumului si de diversificare a activităților extrașcolare.
Elevii participanți la proiecte/ programe internaționale își dezvoltă competențe de nivel superior, acestea devenind în ultimul timp un element esențial al orcărei calificări profesionale pentru secolul XXI. Competențele cheie stabilite de Consiliul Europei pe care elevii și le-au dezvoltat participând la activitățile/ proiectele comunitare sunt necesare omului contemporan pentru a se adapta la o societate care evoluează rapid și se caracterizează printr-un nivel ridicat de interconexiune.
Mulțumim Erasmus +, mulțumim Uniunii Europene și Agenției Naționale!
Împreună contruim comunitatea Erasmus+! Împreună suntem Bine!





Publică comentariul