Micii Inspectori de Mediu de la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad, în misiune la Salina Târgu Ocna, alături de voluntari britanici

În cadrul proiectului EcoEducație, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (www.afm.ro) și implementat de Asociația Scouts of Art România, elevii voluntari de la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad au participat la o acțiune de inspecție tematică la Salina Târgu Ocna, județul Bacău. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu voluntari internaționali din Marea Britanie și a urmărit monitorizarea stării mediului și promovarea educației ecologice în rândul celor mici.

Sub titulatura de „Micii Inspectori de Mediu”, elevii – însoțiți de cadre didactice și specialiști în protecția mediului – au avut ocazia să observe direct impactul activităților turistice asupra ecosistemelor subterane, dar și să compare practicile de conservare de la Târgu Ocna cu recentele controverse de la Salina Praid, unde autoritățile au fost sesizate în legătură cu posibile deficiențe în gestionarea deșeurilor și protejarea mediului subteran.

O lecție practică de responsabilitate ecologică

Elevii au explorat galeriile salinei Târgu Ocna, au evaluat condițiile de igienă, semnalizarea ecologică și au notat prezența sau absența facilităților pentru colectarea selectivă a deșeurilor. În cadrul unui workshop desfășurat în subteran, aceștia au prezentat concluziile lor și au propus soluții concrete de îmbunătățire a turismului responsabil, inspirate de exemplele britanice aduse de partenerii de proiect.

„Copiii au înțeles ce înseamnă patrimoniul natural și cum trebuie protejat. Este o formă reală de învățare prin experiență, nu doar din manuale. În plus, schimbul cultural cu voluntarii din Marea Britanie le-a oferit o deschidere valoroasă către bunele practici europene”, a declarat profesor Ștefănică Maria, coordonatorul local al proiectului.

Context sensibil: cazul Salinei Praid

Activitatea are loc pe fondul unor îngrijorări publice generate de situația de la Salina Praid, unde presa a relatat despre posibile nereguli privind protecția mediului și accesul turiștilor în condiții improprii. Elevii din Bârlad au analizat aceste cazuri în timpul pregătirii teoretice a vizitei, înțelegând importanța rolului de „cetățeni activi” în apărarea resurselor naturale.

Proiectul EcoEducație: educație verde, viitor sustenabil.

Proiectul EcoEducație își propune să formeze generații de tineri informați, responsabili și activi în protejarea mediului. Cu sprijinul Administrației Fondului pentru Mediu – www.afm.ro – Asociația Scouts of Art România organizează ateliere, excursii tematice și activități practice în întreaga țară, în parteneriat cu școli și organizații internaționale.

Prin inițiative precum cea de la Târgu Ocna, educația de mediu iese din sala de clasă și devine o aventură vie, cu impact direct în comunitate și natură.

Publică comentariul


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Have Missed