Efectul dispare o dată cu cauza

,,IMPLICARE ȘI CREATIVITATE ÎN PROTEJAREA ȘI ÎNFRUMUSEȚAREA MEDIULUI” – CONCURS JUDEŢEAN – MAI 2012

MENŢIUNE

 

 Efectul dispare o dată cu cauza

 

Pavel Cristina – Mihaela

Clasa a – VIII – a

Şcoala cu cls. I- VIII , Nr. 2 „Vasile Pârvan” Bârlad

Îndrumător : prof . Hohan Simona

 

De când au apărut oamenii ca fiinţe active , datorită tocmai activităţilor de zi cu zi , toate cu scopul de a realiza un trai mai bun şi mai confortabil , întreg globul pământesc se confruntă cu mari probleme .

Una dintre aceste probleme cu care se confruntă de la începuturi până în prezent omenirea şi mediul în care aceasta trăieşte este defrişarea pădurilor .

Fie făcută în scopul de a extinde spaţiul pentru locuit sau cel agricol , fie pentru obţinerea unui combustibil sau material de construcţie , distrugerea vegetaţiei arborescente a fost neîntreruptă . Diversificarea utilizării lemnului ( industria chimică , mobilei , materialelor de construcţii ) a accelerat şi ritmul tăierii arborilor .

Deşi în ultimul secol s-au organizat multe campanii de replantare şi acţiuni de frânare a defrişărilor totuşi proporţia acestora nu este în măsură să egaleze proporţia distrugerilor .

Chiar dacă toată lumea ştie că pădurea reprezintă principala sursă de oxigen pentru întreaga omenire , utilizarea accelerată a acesteia nu încetează . Acest fapt ar putea duce la dispariţia şi a nenumăratelor specii de plante şi animale a caror mediu de viaţă este pădurea , sărăcind diversitatea lumii vii terestre , deocamdată singura cunoscută în Univers .

Deja “ spiritul pădurii ” se răzbună pe locurile din care a fost eliminată , provocând alunecări de teren , inundaţii , secetă , furtuni , etc.

O altă problemă derivată din activitatea umană este poluarea.

Poluarea există de când oamenii au descoperit şi au început să utilizeze focul cu scopul producerii hranei şi uneltelor . De-a lungul timpului fenomenul aceasta s-a extins din ce în ce mai mult astfel ajungându-se ca totul să fie poluat : aerul , apa şi solul , elemente care întreţin viaţa.

Poluarea poate proveni dintr-o serie de activităţi necesare întreţinerii confortului vieţii moderne , cum ar fi încălzirea locuinţelor , mijloacele de transport , industriile producătoare de bunuri .

Dar în mare măsură poluarea vine şi din neglijenţa multor oameni care îşi aruncă reziduurile la întâmplare .

Nu numai aruncarea deşeurilor menajere dar şi spălarea obiectelor personale ( maşini , covoare ) în locuri publice duce la fel de mult la infectarea lacurilor , străzilor, spaţiilor verzi .

La fel se întâmplă şi cu pădurile , din ce în ce mai murdare din urma turiştilor , în week-end sau în zile de sărbătoare , sau cu parcurile , spaţiile dintre blocuri .

Prin poluarea aerului cu diferite gaze ( dioxid de carbon , dioxid  de sulf , etc. ) produse de fabrici , instalaţii de răcire şi automobile au apărut două  probleme  de nivel global şi anume :

–         încălzirea globală , care ar face ca temperaturile planetare şi nivelul mărilor să crească prin topirea gheţarilor şi

–         formarea unei găuri în stratul de ozon , care ar permite pătrunderea radiaţiilor solare nocive cu efect asupra sănătăţii oamenilor şi a celorlalte vieţuitoare .

O altă problemă foarte gravă este activitatea nucleară care are ca rezultat deşeurile radioactive. Indiferent de unde sunt produse şi unde sunt depozitate rămân foarte periculoase .

Din cauza acestor activităţi , milioane de copii din întreaga lume se nasc anual cu diferite malformaţii . De asemenea a crescut şi numarul formelor de cancer din cauza cărora o mulţime de oameni suferă şi mor .

În locurile contaminate apa nu mai este bună de băut , solul nu mai este bun pentru agricultură , nu se mai poate pescui , plantele suferă modificări , toată natura se schimbă iar omul , cel care şi-a dorit să obţină mai mult , rămâne fără nimic .

Dorinţa de a obţine mai multă energie pentru funcţionarea aparaturii sau producţia de arme complicate au condus spre efecte ce nu mai pot fi şterse , contaminarea radioactivă dispărând în perioade foarte lungi de timp , iar multe dintre efectele ei nedispărând niciodată .

La fel de dăunătoare este în prezent exploatarea intensivă a resurselor naturale .

Trebuie să ne gândim că , dacă vom folosi în continuare toate  resursele planetei , acestea se vor termina şi atunci nu vom găsi nicio soluţie de supravieţuire , pentru că toate elementele naturale s-au format odată cu planeta şi nu se mai pot reface .

Locurile de extracţie devin , la rândul lor , puncte de poluare şi de distrugere a mediului .

Din urma extracţiei zona respectivă nu mai este bună nici pentru agricultură , nici pentru locuit sau amenajare turistică , locuitorii fiind nevoiţi să plece sau să trăiască într-un mediu toxic , urât.

Plantele care produc oxigen vor dispărea , precum şi animalele care constituie o sursă de hrană .

Mai rău este că au apărut boli din ce în ce mai grave care ne afectează starea şi ne împiedică dezvoltarea normală fizică şi psihică .

Soluţiile pentru combaterea problemelor menţionate sunt tot mai multe dar , deşi apar drept simple , sunt greu de aplicat deoarece conduc la o serie de renunţări greu de acceptat de către toţi oamenii .

Dorinţa de îmbogăţire şi de distracţie a schimbat modul de gândire a generaţiilor actuale , nivelul de trai din lumea modernă fiind foarte confortabil , iar cei care nu cunosc realitatea şi nu sunt educaţi nici nu vor să audă de economie sau reciclare .

Apar , însă , tot mai mulţi oameni cu idei corecte , realiste , idei care se răspândesc din ce în ce mai repede şi asupra cărora ne gândim şi noi , cei foarte tineri .

Spre exemplu , împădurirea suprafeţelor în care au avut loc defrişări ar trebui accelerată şi , în acelaşi timp , redusă tăierea pădurilor existente , folosirea unor materiale care să înlocuiască lemnul acolo unde se poate .

Crearea mai multor rezervaţii naturale pentru ocrotirea şi mărirea numărului de specii de plante şi animale puse sub protecţie cu asigurarea unei paze corespunzătoare şi a unor pedepse legale mai aspre pentru cei care nu respectă normele de protecţie , amenajarea unor locuri în care aceste specii să aibă condiţii de a se înmulţi şi de a trăi – ar fi nişte soluţii care ar opri extinderea spaţiilor construite sau a aruncării deşeurilor .

Utilizarea produselor ecologice şi biodegradabile ar reduce din efectele poluării atât asupra mediului cât şi asupra sănătăţii oamenilor . Renunţarea la produsele chimice ar mai opri din producţia industrială care poluează , oamenii angajându-se să lucreze mai mult în agricultură sau în mediul natural decât în industrie .

Reducerea activităţilor cu materiale nucleare ar putea fi legată nu doar de reducerea armelor nucleare dar şi de reducerea funcţionării centralelor nucleare . Mulţi oameni refuză să reducă din consumul de electricitate sau de căldură , neştiind că prin aceasta contribuie la poluarea mediului şi la consumul de resurse , având efecte mai târziu tot asupra modului de viaţă .

Crearea mai multor instituţii care să se ocupe de colectarea şi reciclarea deşeurilor ar reduce şi mai mult risipa de materiale refolosibile şi ar curăţa mai mult spaţiul din jurul nostru .

Înfiinţarea în fiecare localitate a unor centre de sortare , topire sau presare sau a unor centrale care să folosească drept combustibil gunoiul ar putea fi o economie de energie combinată cu înfiinţarea de locuri de muncă .

Crearea unor legi prin care oamenilor le este interzis să arunce reziduuri în locuri neadecvate ar putea fi combinată cu acordarea unor premii pentru cei care respectă legile de depozitare şi sortare a gunoaielor .

Utilizare containerelor de reciclare este un început pentru înţelegerea importanţei opririi risipei şi a nepăsării de a consuma fără măsură .

Noi , oamenii am inventat tot felul de unelte şi aparate care consumă toate resursele naturale ale acestei planete crezând că acestea ne fac viaţa mai uşoară , însă toate fără nici un rost pentru că de fapt ne vor distruge sănătatea . O dată cu ea vom pierde atâtea specii de plante şi animale şi toată planeta se va transforma într-o planetă moartă .

Putem renunţa măcar la o parte din obiceiurile noastre de astăzi  şi să reîncepem să trăim ca pe vremurile când viaţa era mai simplă dar mai sănătoasă .

Putem renunţa la joaca cu aparatele şi să mergem să cunoaştem natura . Facem şi economie , trăim şi sănătos .

Mulţi dintre noi nu ştim despre ce vorbim când spunem “ mediu ” pentru că nu-l cunoaştem în realitate . Nu poţi îndrăgi ceea ce nu cunoşti şi atunci nu eşti interesat să-l protejezi .

Doar noi  putem salva planeta de la producerea unui dezastru . Salvându-ne întâi pe noi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.